Motorreis Schotland 9 dagen "the Highlands Coast to Coast"


Niet meer te boeken voor 2024

Motorroute kaart Schotland Highlands

Motorrondreis SCH-1

Routekaart motorvakantie Highlands Schotland


Highlights

the Highlands
Northumberland National Park
Cheviot Hills Schots-Engels grensgebied
Perth
Loch Ness
The Grampian Mountains
Cairngorms National Park
Balmoral Castle
Culloden Moor
Inverness
Urghhart Castle
Applecross
Cattle Pass( Bealach na Bà )
Kyle of Lochals
Skye
Portree
The Old Man of Storr
Talisker distillery
Cuillins Hills
Eilean Donal Castle
Fort William
Ben Nevis
Clencoe
Rannoch Moor
Inveraray
Loch Lomond unf Trossachs National Park
Pentland Hills National Park


Inclusief bij deze motorreis Schotland the Highlands 9 dagen Coast to Coast


Reissom motorreis inclusief ferry

seizoen 2024

Vertrek kies eigen datum
mei, juni, juli, augustus: Prijs p.p. 1385,- euro
april, september: Prijs p.p. 1260,- euro

Toeslag p.p. vertrek IJmuiden op Vrijdag en Zaterdag: 100 euro
Korting duopassagier 150 euroBeleef de woeste en verlaten sfeer van de Schotse Hooglanden op je eigen motorfiets

We reizen door de Grampian Mountains en the Highlands. Het is als motorrijder genieten van veel stuurwerk over veelal rustige wegen door een ruig landschap met prachtige vergezichten. Schotland is ideaal voor een motorreis.

Schotland was tot 1707 een zelfstandig koninkrijk. Er is nog steeds sprake van een uitgesproken Schotse cultuur. Denk aan de Highland Games de Schotse Pipers en de Schotse kilt voor mannen. Er wonen maar 5 miljoen mensen, waarvan het merendeel in de steden Glasgow, Edinburgh, Dundee en Aberdeen.Beschrijving van deze onvergetelijke motorreis "Schotland the Highlands Coast to Coast" van dag tot dag.

DAG 1: Dagrit van je woonplaats naar Ijmuiden waar de ferry naar Newcastle vertrekt.

Deze motorreis is begonnen, even een stuk(je) Nederland door en je zit vanavond en de rest van de nacht op de ferry naar Newcastle. Even niet zelf sturen maar lekker genieten van een drankje of wellicht een heerlijk buffet. Om daarna je hut op te zoeken, om morgen lekker uitgerust aan de eerste motortoer te beginnen.


Ferry haven Newcastle motorvakantie Schotland

DAG 2: Aankomst Newcastle - door Northumberland National Park en The Cheviot Hills naar Perth

Lekker toeren door een prachtige natuur. Na het verlaten van Newcastle wordt al snel duidelijk dat we er gelijk midden in zitten. Want we kiezen vandaag op de eerste motorroute voor de kleinere weg dwars door het Northumberland National Park.

Zo passeren we via the Cheviot Hills de Schots-Engelse grens. Dit wordt duidelijk aangegeven en is een leuke plek om even een stop in te lassen. Je treft bij de tea and sandwich caravan op de parkeerplaats altijd een internationaal gezelschap motorrijders.

We ronden Edinburgh en komen aan in Perth. Een leuke kleine stad met de mogelijkheid om bijvoorbeeld langs the River Tay te wandelen en ergens iets te eten. Overnachting Perth of omgeving
Motorroute ca. 289 km.


Grampian Mountains  motorvakantie Schotland

DAG 3: Vanuit Perth over the Grampian Mountains door het Cairngorms National Park naar Inverness

Via hoge passen naar Loch Ness. We starten met een Motorroute door The Grampian Mountains en door het Cairngorms National Park. U zult tijdens deze motor toerdag genieten van de indrukwekkende vergezichten en passen. Dit gebied is winters populair bij de wintersporters. Het Cairngorms National Park wordt gerekend tot de mooiste van Schotland. En volgens de Schotten door de meeste toeristen onterecht overgeslagen in hun haast om aan de populaire Westkust te komen. Dat zal u op deze motorvakantie, dankzij de tip van één van onze Schotse B and B gastheren, niet gebeuren.


motorvakantie schotland balmoral castle

Onderweg komen we langs Balmoral Castle. Het bekende buitenverblijf van de Engelse Koninklijke familie. We overnachten bij het beroemde Loch Ness in Inverness of omgeving.
Motorroute ca. 224 km.


onderweg motorrijder Schotland

DAG 4: Vanuit Inverness langs Loch Ness door the Highlands, the Cattle Pass en Applecross naar de Westkust van Schotland

Prachtige toerweg naar de westkust. Na het verlaten van de hoofdstad van the Highlands Inverness volgen we de oever van het bekende Loch Ness. En vangen we wellicht nog een glimp op van het monster Nessy.

Bij de kasteel ruïne van Urqhhart Castle slaan we af en leidt onze motorroute naar het noorden richting the Highlands. Op het eerste gedeelte komt u nog zo af en toe een plaatsje van enige omvang tegen, maar al snel rijdt u vrijwel alleen door een prachtig ruig landschap met heuvels, bergen, lochs en eindeloze heide- en moor gebieden. We komen langs een aantal zeearmen aan de Westkust en maken soms gebruik van single track wegen met passing places. Dank zij de geduldige rijstijl van de Engelsen en Schotten verloopt dit altijd zonder problemen.

Natuurlijk moeten we hier het aan zee gelegen gehucht Applecross bezoeken. Er is ter plekke een bijzonder sfeervolle pub, die internationale bekendheid geniet onder (motor)reizigers.

Als we Applecross weer willen verlaten hebben we de keuze uit twee wegen. De meest enerverende leidt over de Cattle Pass ( Bealach na Bà ).


Cattle pass Schotland Motorroute westkust

Deze route is soms steil, smal en kent uitzonderlijke haarspeld bochten. Wie zich wat minder zeker voelt bij slechte weersomstandigheden zoals mist, kan kiezen voor een alternatief. En dezelfde A896 terug rijden via de noordkust (alternatieve route A896) van het schiereiland. Vervolgens pak je bij het gehucht Tornapress de vervolgroute weer op. Waarschuwingsborden markeren de Cattle Pass route.

We bereiken opnieuw de kust ter hoogte van Kyle of Lochals en hebben in deze regio een overnachting voor u geboekt.
Motorroute ca.270 km.


Motorvakantie Schotland Glencoe vallei

DAG 5: Toerdag over het prachtige en bekende eiland Skye

We hebben tijdens deze Schotland motorvakantie een speciale dag ingeruimd voor het bekende eiland Skye. Dit prachtige eiland is met een uitzonderlijke en gevarieerde natuur, één van de bekendste toeristische trekkers van Schotland. Met naast prachtige landschappen met leuke toerweggetjes, volop toeristische voorzieningen. Je ziet zo hier en daar kleine winkeltjes, galeries, musea en restaurantjes zonder dat het afbreuk doet aan de eigen sfeer van het eiland. Grote gedeelten van de route zijn single track.

We rijden vanuit Kyl langs de Inner Sound en hebben een mooi uitzicht op het eiland Scalpay en the Island of Raasay. Een uitzicht dat ieder moment veranderd door de steeds weer veranderende licht omstandigheden aan deze kust.

Er is veel te zien op Skye, het wordt dus een pittige dag. We rijden in een 8 vorm om zoveel mogelijk binnen een redelijk aantal kilometers te kunnen zien. Op het snijpunt van de 8 ligt de hoofdplaats Portree. De eerste keer rijden we door de plaats omdat het na een 60 a 80 km rijden nog te vroeg lijkt voor een echte stop. (kop koffie is natuurlijk niet verboden). De tweede keer rijden we de route over een parkeerplaats voor eventueel een langere stop voor bijvoorbeeld de lunch.


sky Scalpay en het eiland Raasay

Na Portree komen we in het dunbevolkte gebied van Trotternish. Trotternish is het meest noordelijke schiereiland van het eiland Skye, met een oppervlak van ongeveer 350 km². Vol met natuurschoon , ruige heuvels/bergen waaronder de beroemde "The Old Man of Stor" en schitterende kliffen, watervallen en vergezichten.

Je kunt de dag afronden met een bezoek aan de bekende talisker distillery. Een mooi voorbeeld van de peat smoke eiland whisky

We rijden door in Zuidoostelijke richting en hebben te Sea of the Hebrides nu aan onze rechter hand. Daarna volgt het bergmassief van the Cuillins Hills. Tot slot krijgen we bij Kyleakin de brug naar Kyle (of Lochals) in het vizier. In deze smalle zeedoorgang tussen eiland en vasteland, worden regelmatig dolfijnen en zeeotters gezien. Overnachting opnieuw op hezelfde adres in Kyle of omgeving.
Motorroute: ca. 250 km.


Biker BMW motorvakantie Schotland

DAG 6: Langs de Westkust door the Highlands, Eilean Donal Castle, Fort William, the Ben Nevis door The Glen Coe valley, Rannoch Moor naar de Inveraray regio

Langs de prachtige Highland Coast naar het zuiden. Nog maar net op weg toeren we ter hoogte van het plaatsje Dornie langs het prachtig gelegen Eilean Donal Castle. Vergeet niet om een foto te maken, want zo hoort een kasteel eruit te zien op een Schotse motorvakantie.


Eilean Donal Castle Schotland tijdens motorreis Schotland

We rijden vervolgens iets van de kust vandaan in Oostelijke richting langs de oever van Loch Cluanie. Waarna we de afslag richting Fort William nemen. Vanuit Fort William heeft men bij helder weer een mooi uitzicht op de Ben Nevis. Met z'n 1344 meter de hoogste berg van Groot Brittannië. Fort William heeft een gezellig centrum. Leuk om even af te stappen.

Vervolgens nemen we vanuit Fort William een stukje de A830 naar Mallaig. Aan deze weg bevindt zich het onlangs door de Harry Potter films wereldberoemd geworden Glenfinnan viaduct. Misschien heb je het geluk dat de stoomtrein op dit traject net passeert. Want dan is het plaatje compleet.


Harry Potter Brug Motorvakantie Schotland

We vervolgen onze motorroute en al zo'n 15 kilometer nadat we opnieuw Fort William passeren, komen we door één van de meest mooie en indrukwekkende valleien van Schotland. "The Glen Coe valley", nabij het plaatsje Glencoe. Deze vulkaanvallei werd in de ijstijd uitgesleten door een gletsjer en wordt geflankeerd door de bekende bergtoppen van "the Tree Sisters" Hier vond eveneens een dramatische gebeurtenis plaats. In 1692 werd hier een groot deel van de Macdonalds clan op lafhartige wijze vermoord door the Campbell clan. (zie info centrum ter plaatse)

Weer een paar kilometer verder sturen we door de bijzondere natuur rond het Rannoch Moor. 130 km². groot. Het Moor bestaat voor het grootste gedeelte uit drassig heidegebied. Het is een van de meest wilde en ongerepte natuurgebieden in Schotland met verraderlijke modderpoelen en werd eveneens door een gigantische gletsjer gevormd. Het gebrek aan beschutting en blootstelling aan de wind zijn elementen waar je rekening mee moet houden. Het uitzicht van het landschap is eindeloos en verandert elk moment met het licht en het weer.


Highlands Schotland

We eindigen deze dag in Inveraray. Een bijzonder mooi wit geschilderd plaatsje rond een kasteel met een uitgesproken eigen karakter. Zeker de moeite om 's avonds even rond te slenteren voor bijvoorbeeld een kopje koffie aan de haven in de oude tweemaster. Toevalligerwijs is Inveraray de basis van de eerder genoemde Campbell clan en wordt nog steeds bestuurd door een heuse Duke (of Argyll), die z'n kasteel aan de rand van het stadje heeft. Overnachting Inveraray of omgeving.
Motorroute ca. 240 km.


Inveraray stadje Schotland tijdens motortoer Schotland

DAG 7: Door the Trossachs National Park naar the Tweed Valley aan de Schotse grens

Vanuit het witte stadje Inveraray vervolgen we onze motorroute via Loch Lomond door het Trossachs gebied naar de omgeving van Galashiel aan de Schotse grens.

Het Trossachs gebied was van oorsprong het vakantie gebied van de betere klasse van Glasgow. En is nog steeds bekend als wandel- en vakantie gebied bij veel Engelsen en Schotten. Het is niet zo ongenaakbaar en onbewoond als de Schotse hooglanden. Maar heeft met zijn heuvels, dorpjes, meren en bossen een geheel eigen charme.

We zigzaggen tussen de steden Glasgow en Edinburgh door en bereiken een mooi rustig gebied rond het Pentland Hills nationaal park en het stroomgebied van de River Tweed. Bekend van de hier gemaakte tweed stoffen. Je overnacht eveneens in deze regio in of nabij Galahiels of Peebles.
Motorroute ca. 290 km.

DAG 8: Van the Tweed Valley langs de Hadrian Wall naar de boot in Newcastle

Door een mooi landschap naar de Ferry. Alweer de laatste etappe van deze motorvakantie door Schotland. Of liever gezegd Engeland Northhumberland. Want u bereikt al spoedig de grens.

Maar ook deze dag is een ware motortoerdag met wederom een afwisselende motorroute. U rijdt langs een groot gedeelte van de Hadrian Wall. Gebouwd rond het begin van onze jaartelling om het Romeinse rijk te beschermen tegen de picten. (De toemalige bewoners van het huidige Schotland.) De weg langs de overblijfselen van de muur is schilderachtig door een golvend landschap. Wellicht heeft u nog even tijd om het bezoekerscentrum aan te doen. (wordt aangegeven)


Langs de Hadrianwall Motorvakantie Schotland

Halverwege de middag kunt u zich melden in de haven van Newcastle om u in te schepen voor een flinke zeereis richting IJmuiden. De motorvakantie zit er bijna op en er is alle tijd om lekker te relaxen aan boord van het schip. Genieten van een lekker diner en koffie of een glaasje of pint in de bar van dit luxueuze schip. Om daarna de eigen hut op te zoeken voor een prima nachtrust.
Motorroute ca. 255 km.


Overtocht met ferry motorreis Schotland

DAG 9: Thuisreis vanuit Ijmuiden

De laatste dag alweer van deze avontuurlijke motorreis door de uitgestrekte natuur van Schotland.

Ongetwijfeld boordevol goede herinneringen aan een geslaagde motorvakantie. Het contrast met Schotland is groot. Wel thuis, let op gewoon weer rechts rijden. En rotondes weer tegen de klok in.Uitbreiding van uw motorvakantie Schotland


 Rustdag motorvakantie foto tweemaal BMW

Rustdag(en)

Iedere rustdag omvat één extra overnachting met ontbijt.