Motorvakantie Schotland Rond de Noord 11 dagen


Niet meer te boeken voor 2024

Motorroute kaart Schotland Rond de Noord

SCH-2 motorrondreis

Routekaart motorvakantie naar John O'Groats Schotland


Highlights

the Highlands
Northumberland National Park
Cheviot Hills Schots-Engels grensgebied
Perth
Loch Ness
The Grampian Mountains
Cairngorms National Park
Balmoral Castle
Culloden Moor
Inverness
Thurso
John O'Groats
Ullapool
Applecross
Cattle Pass( Bealach na Bà )
Kyle of Lochals
Skye
Portree
Trumpan Dunvegan Head
Cuillins Hills
Eilean Donal Castle
Fort William
Ben Nevis
Clencoe
Rannoch Moor
Inveraray
Loch Lomond unf Trossachs National Park
Pentland Hills National Park


Inclusief bij deze motorreis naar Schotland Rond de Noord


Reissom motorreis inclusief ferry

seizoen 2024

Vertrek kies eigen datum
mei, juni, juli, augustus: Prijs p.p. 1650,- euro
april, september: Prijs p.p. 1520,- euro

Toeslag p.p. vertrek IJmuiden op Vrijdag en Zaterdag: 100 euro
Korting duopassagier 150 euro


Glen Coe highlands Schotland op motorvakantie

Reis op je eigen motorfiets naar de noordelijkste punt van Schotland naar John O'Groats.

We reizen door eindeloze moorgebieden en woeste kusten. Voor wie eens iets anders wil doen op z'n motorvakantie, is dit een uitgelezen kans.

In het westen en noordwesten, waar je op deze reis doorheen rijdt, wordt nog de Schotse variant van het Gealic (keltisch) gesproken. Deze oude taal is verwant aan het Welsch (gesproken in Wales) en het Iers.Beschrijving van de 11 daagse motorreis: Schotland "Rond de Noord" van dag tot dag

DAG 1: Traject van huis naar IJmuiden.

In het tweede deel van de middag kun je aan boord van de ferry. Een maaltijd is vooraf te reserveren. En je kunt de avond gezellig doorbrengen in één van de bars of het café. Om daarna de nacht door te brengen in een voor jullie gereserveerde hut.

DAG 2: Aankomst Newcastle - door Northumberland National Park en The Cheviot Hills naar Perth

Lekker toeren door een prachtige natuur. Na het verlaten van Newcastle wordt al snel duidelijk dat we er gelijk midden in zitten. Want we kiezen vandaag op de eerste motorroute voor de kleinere weg dwars door het Northumberland National Park.

Zo passeren we via the Cheviot Hills de Schots-Engelse grens. Dit wordt duidelijk aangegeven en is een leuke plek om even een stop in te lassen. Je treft bij de tea and sandwich caravan op de parkeerplaats altijd een internationaal gezelschap motorrijders.

We ronden Edinburgh en komen aan in Perth. Een leuke kleine stad met de mogelijkheid om bijvoorbeeld langs the River Tay te wandelen en ergens iets te eten. Overnachting Perth of omgeving
Motorroute ca. 289 km.


Cheviot Hills de Schots-Engelse grens motorvakantie foto motour motorreizen

DAG 3: Vanuit Perth over the Grampian Mountains door het Cairngorms National Park naar Inverness

Via hoge passen naar Loch Ness. We starten met een Motorroute door The Grampian Mountains en door het Cairngorms National Park. Je zult tijdens deze motor toerdag genieten van de indrukwekkende vergezichten en passen. Dit gebied is winters populair bij de wintersporters. Het Cairngorms National Park wordt gerekend tot de mooiste van Schotland. En volgens de Schotten door de meeste toeristen onterecht overgeslagen in hun haast om aan de populaire Westkust te komen. Dat zal u op deze motorvakantie, dankzij de tip van één van onze Schotse B and B gastheren, niet gebeuren.


Cairngorms National Park motorvakantie Schotland eastern highlands

DAG 4: Vanuit de hoofdstad van the Highlands Inverness langs de Oostkust naar het uiterste noorden John O'Groats

Na het verlaten van het gezellige Inverness houden we de kustweg aan richting het Noorden. We rijden via de brug over de zeearm Beauly Firth. Dat ook wel de poort naar the Highlands wordt genoemd. Na nog enkele zeearmen te hebben gekruist, komen we op de kustweg. We rijden over een smalle strook cultuurlandschap met rechts van ons de Noordzee en links the Highlands. Een afwisselende route met soms kliffen, soms stranden, haventjes en kasteelruïnes.

We staan aan het einde van de middag in het veerhaventje van John O'Groats dat als de meest noordelijke punt van Groot Brittannië wordt beschouwd. En is genoemd naar de Nederlander Jan de Groot die hier in 1509 woonde en een veerdienst onderhield op de Shetland Eilanden.

We overnachten in Thurso of omgeving. Deze plaats werd gesticht door de Vikingen als handelshaven. Vanuit het haventje zijn de Orkney-eilanden te zien. Thurso heeft het meest Noordelijke treinstation van Groot Brittannië.
Motorroute ca: 230 km.


John o'Groats het meest noordelijke punt van de motorreis

DAG 5: Langs de unieke Noordkust naar de Westkust regio Ullapool

Een pittige rit grotendeels langs de Noord en West kust van the Highlands. Er is hier eigenlijk maar één weg van enige betekenis. En deze is niet altijd even breed. De natuur is overweldigend. En vooral de vele zeearmen en riviermondingen die we op onze weg vinden, zorgen voor schitterende vergezichten.


motortour highlands Schotland single track road

Na Durness maken we een oversteek door the Highlands naar de West kust. Een fjorden kust met diepe zeearmen die ze hier ook Loch of Kyle noemen. Op sommige plaatsen plotseling tropisch aandoende witte stranden, een groene zee of zalmroze rotsen. Maar ook jagende wolkenluchten zorgen hier voor een voortdurende verandering van het landschap en ware kleur sensaties.


motortour highlands Schotland aan de noordkust

We reizen door tot Ullapool. De Scandinavisch aandoende vissershaven die ontwikkeld werd voor het aan land brengen van de uitgebreide haringvangst op het Noordelijk gedeelte van de Noordzee. Overnachting Ullapool of omgeving.
Motorroute ca. 270 km.


motortour tijdens motorvakantie Schotland aan de noordkust

DAG 6: Vanuit Ullapool langs prachtige vergezichten, Applecross en the Cattle Pas naar de Kyle regio

De motortoer van vandaag is te vergelijken met die van gisteren, al neemt de bewoning gedurende de reis langzamerhand wat toe. Eindeloze toerweggetjes door een zeer afwisselend en ruig landschap vol kleur en de silhouetten van stevige bergtoppen aan de horizon.

Met vroeg in het seizoen de sporen van sneeuw op de toppen. Heel veel mooie vergezichten, dus vergeet niet zo af en toe even af te stappen om te genieten en een foto te maken. Fotograferen in de panoramastand geeft prachtige resultaten. En ga tanken bij elke gelegenheid die zich voor doet. De afstanden zijn namelijk groot in the Highlands. Maar gelukkig kan de Garmin of TomTom tegenwoordig helpen om het volgende tankstation te vinden en enigszins een planning te maken. Doorgaans aan het begin(eind) van elk plaatsje van betekenis is wel een pompstation te vinden.


eenzame noordelijke highlands

Natuurlijk moeten we hier het aan zee gelegen gehucht Applecross bezoeken. Er is ter plekke een bijzonder sfeervolle pub. Die internationale bekendheid geniet onder (motor)reizigers.

Als we Applecross weer willen verlaten hebben we de keuze uit twee wegen. De meest enerverende leidt over de Cattle Pas ( Bealach na Bà ). Deze route is soms steil, smal en met uitzonderlijke haarspeld bochten. Wie zich wat minder zeker voelt bij slechte weersomstandigheden zoals mist, kan kiezen voor een alternatief. En dezelfde A896 terug rijden via de noordkust (alternatieve route A896) van het schiereiland. Vervolgens pak je bij het gehucht Tornapress de vervolgroute weer op. Waarschuwingsborden markeren de Cattle Pass route.

We overnachten aan het prachtig, aan een smalle zeearm gelegen Kyle of Lochals of omgeving. Kyle ligt aan de toegangsbrug naar het zeer bekende eiland Skye. Overnachting op hetzelfde adres in Kyle of regio.
Motorroute ca. 250 km.


the Cuillins Hills motorvakantie Kyle Schotland

DAG 7: Skye: dagtour over dit bekende en prachtige eiland

We hebben tijdens deze Schotland motorvakantie een speciale dag ingeruimd voor het bekende eiland Skye. Dit prachtige eiland is met een uitzonderlijke en gevarieerde natuur, één van de bekendste toeristische trekkers van Schotland. Met naast prachtige landschappen met leuke toerweggetjes, volop toeristische voorzieningen. Je ziet zo hier en daar kleine winkeltjes, galeries, musea en restaurantjes zonder dat het afbreuk doet aan de eigen sfeer van het eiland.

We rijden eerste langs de Inner Sound en hebben een mooi uitzicht op het eiland Scalpay en the Island of Raasay. Een uitzicht dat ieder moment veranderd door de steeds weer veranderende lichtomstandigheden aan deze kust.

We toeren zo naar de hoofdplaats Portree van het eiland. De route leidt naar het parkeerterrein en wellicht heeft u tijd en zin om het plaatsje en de haven even te bekijken en eventueel te lunchen.

Na Portree kiezen we de meest Westelijke route naar Trumpan. Met een mooi uitzicht op Dunvegan Head. Trumpan kent een ruïne van een kerk, die in 1578 het middelpunt was van een tragedie. Toen de clan Macdonald hier met een aantal boten aan land kwam en alle kerkgangers vermoordde door de kerk in brand te steken. De leden van deze invasie overleefden geen van allen en werden op hun beurt door de bewoners van Trumpan (de Mac Leod clan) vermoord.

We rijden door in Zuidoostelijke richting en hebben te Sea of the Hebrides nu aan onze rechterhand. Daarna volgt het bergmassief van the Cuillins Hills.

Tenslotte krijgen we bij Kyleakin de brug naar Kyle (of Lochals) in het vizier. In deze smalle zeedoorgang tussen eiland en vasteland, worden regelmatig dolfijnen en zeeotters gezien. Overnachting opnieuw op het adres in Kyle of omgeving.
Motorroute: ca. 190 km.


schotland motorvakantie motour op BMW motorfiets

DAG 8: Langs de Westkust door the highlands met veel highlights naar Inveraray

Een dag met veel bekende plekken. Zoal het Eilean Donal Castle, Fort William, the Ben Nevis, The Glen Coe valley en het Rannoch Moor.

Langs de prachtige Highland Coast naar het zuiden. Nog maar net op weg toeren we ter hoogte van het plaatsje Dornie langs het prachtig gelegen Eilean Donal Castle. Vergeet niet om een foto te maken, want zo hoort een kasteel eruit te zien op een Schotse motorreis.


motorvakantie Dornie Schotland  Eilean Donal Castle

We rijden vervolgens iets van de kust vandaan in Oostelijke richting langs de oever van Loch Cluanie. Waarna we de afslag richting Fort William nemen. Vanuit Fort William heeft men bij helder weer een mooi uitzicht op de Ben Nevis. Met z'n 1344 meter de hoogste berg van Groot Brittannië. Fort William heeft een gezellig centrum. Leuk om even af te stappen.

Vervolgens nemen we vanuit Fort William een stukje de A830 naar Mallaig. Aan deze weg bevindt zich het onlangs door de Harry Potter films wereldberoemd geworden Glenfinnan viaduct. Misschien heb je het geluk dat de stoomtrein op dit traject net passeert. Want dan is het plaatje compleet.


motorvakantie motour Schotland Harry Potter bridge

We vervolgen onze motorroute en al zo'n 15 kilometer nadat we opnieuw Fort William passeren, komen we door één van de meest mooie en indrukwekkende valleien van Schotland. "The Glen Coe valley", nabij het plaatsje Glencoe. Deze vulkaanvallei werd in de ijstijd uitgesleten door een gletsjer en wordt geflankeerd door de bekende bergtoppen van "the Tree Sisters" Hier vond eveneens een dramatische gebeurtenis plaats. In 1692 werd hier een groot deel van de Macdonalds clan op lafhartige wijze vermoord door the Campbell clan. (zie info centrum ter plaatse)

Weer een paar kilometer verder sturen we door de bijzondere natuur rond het Rannoch Moor. 130 km². groot. Het Moor bestaat voor het grootste gedeelte uit drassig heidegebied. Het is een van de meest wilde en ongerepte natuurgebieden in Schotland met verraderlijke modderpoelen en werd eveneens door een gigantische gletsjer gevormd. Het gebrek aan beschutting en blootstelling aan de wind zijn elementen waar je rekening mee moet houden. Het uitzicht van het landschap is eindeloos en verandert elk moment met het licht en het weer.


Glen Coe vallei Schotland  Motour motorvakanties

We eindigen deze dag in Inveraray. Een bijzonder mooi wit geschilderd plaatsje rond een kasteel met een uitgesproken eigen karakter. Zeker de moeite om 's avonds even rond te slenteren voor bijvoorbeeld een kopje koffie aan de haven in de oude tweemaster. Toevalligerwijs is Inveraray de basis van de eerder genoemde Campbell clan en wordt nog steeds bestuurd door een heuse Duke (of Argyll), die z'n kasteel aan de rand van het stadje heeft. Overnachting Inveraray of omgeving.
Motorroute ca. 240 km.


Inveraray Schotland overnachting tijdens motorvakantie Schotland

DAG 9: Door the Trossachs naar the Tweed Valley

Door het mooie Trossachs National Park naar de Schotse grens. Vanuit het witte stadje Inveraray vervolgen we onze motorroute via Loch Lomond door het Trossachs gebied naar de omgeving van Galashiel aan de Schotse grens.

Het Trossachs gebied was van oorsprong het vakantie gebied van de betere klasse van Glasgow. En is nog steeds bekend als wandel- en vakantie gebied bij veel Engelsen en Schotten. Het is niet zo ongenaakbaar en onbewoond als de Schotse hooglanden. Maar heeft met zijn heuvels, dorpjes, meren en bossen een geheel eigen charme.

We zigzaggen tussen de steden Glasgow en Edinburgh door en bereiken een mooi rustig gebied rond het Pentland Hills nationaal park en het stroomgebied van de River Tweed. Bekend van de hier gemaakte tweed stoffen. Je overnacht eveneens in deze regio in of nabij Galahiels of Peebles.
Motorroute ca. 290 km.


Cheviot Hills de Schots-Engelse grens motorvakantie Motour motorreizen

DAG 10: Van the Tweed Valley langs de Hadrian Wall naar de boot in Newcastle

Door een mooi landschap naar de Ferry. Alweer de laatste etappe van deze motorvakantie door Schotland. Of liever gezegd Engeland Northhumberland. Want u bereikt al spoedig de grens.

Maar ook deze dag is een ware motortoerdag met wederom een afwisselende motorroute. U rijdt langs een groot gedeelte van de Hadrian Wall. Gebouwd rond het begin van onze jaartelling om het Romeinse rijk te beschermen tegen de picten. (De toemalige bewoners van het huidige Schotland.) De weg langs de overblijfselen van de muur is schilderachtig door een golvend landschap. Wellicht heeft u nog even tijd om het bezoekerscentrum aan te doen. (wordt aangegeven)

DAG 11: Na een nacht op de ferry op weg naar huis

Waarschijnlijk hebben jullie gisteravond nog een drankje gedronken op een ongetwijfeld fantastische motorreis door the Highlands en langs de kusten van Schotland.

Het zal even wennen zijn na zo'n lange periode links te hebben gereden. Maar met de nodige concentratie zijn ook de rotondes weer "tegen de klok in" te nemen. Ook het verkeer is wat drukker natuurlijk.

We wensen jullie een veilige en voorspoedige motortocht naar huis.


Uitbreiding van uw motorvakantie Schotland


 Rustdag motorvakantie onze BMW motorfietsen

Rustdag(en)

Iedere rustdag omvat één extra overnachting met ontbijt.