Motorvakantie Schotland 11 dagen

Motorroute kaart Schotland 11 daagse reis

Routekaart motorvakantie 11 dagen Schotland


Highlights Motorreis Schotland 11 dagen

the Highlands
Northumberland National Park
Cheviot Hills Schots-Engels grensgebied
Perth
Loch Ness
The Grampian Mountains
Cairngorms National Park
Balmoral Castle
Culloden Moor
Inverness
Thurso
John O'Groats
Ullapool
Applecross
Cattle Pass( Bealach na Bà )
Kyle of Lochals
Skye
Portree
Trumpan Dunvegan Head
Cuillins Hills
Eilean Donal Castle
Fort William
Ben Nevis
Clencoe
Rannoch Moor
Inveraray
Loch Lomond unf Trossachs National Park
Pentland Hills National Park


Inclusief bij deze 11 daagse motorreis naar Schotland zijn:

-10 overnachtingen Bed and Breakfast met eigen douche en toilet op basis van 2 personen per kamer/hut en full English breakfast
-Parkeren privé terrein. (bij voorkeur en indien mogelijk)
-Retour overtocht: Ijmuiden - Newcastle met hut en ontbijtbuffet
-Vervoer motor
-Roadbook op papier (één set per boeking) en op usb-stick
-GPS bestanden op usb stick
-Wegenkaarten (één set per boeking)


Vertrek middenseizoen april, mei, juni en september:
Prijs p.p. 1195,- euro vertrek op maandag t/m donderdag
Prijs p.p. 1250,- euro vertrek op vrijdag t/m zondag


Vertrek hoogseizoen juli en augustus:
Prijs p.p. 1295,- euro vertrek op maandag t/m donderdag
Prijs p.p. 1325,- euro vertrek op vrijdag t/m zondagMaak maatwerk van je motorvakantie

Belangrijk bij iedere motorreis

Glen Coe highlands Schotland op motorvakantie

Reis naar de noordelijkste punt van Schotland John O'Groats.

We reizen door eindeloze moorgebieden en woeste kusten. Voor wie eens iets anders wil doen op z'n motorvakantie, is dit een uitgelezen kans.

In het westen en noordwesten, waar je op deze reis doorheen rijdt, wordt nog de Schotse variant van het Gealic (keltisch) gesproken. Deze oude taal is verwant aan het Welsch (gesproken in Wales) en het Iers.Motorvakantie Schotland "Rond de Noord" van dag tot dag.

Dag 1 IJmuiden - Newcastle (upon Tyne)

Een gezellig avondje aan boord. Na inscheping in de namiddag vertrekken we vanuit IJmuiden om tijdens de nacht de Noordzee over te steken. U kunt na een gezellige avond in de bar uw eigen hut opzoeken om s' ochtends fris van start te gaan.


inscheping veerdienst IJmuiden- Newcastle  foto: motour motorvakanties

Dag 2 Newcastle - Perth

Lekker toeren door een prachtige natuur. Na het verlaten van Newcastle wordt al snel duidelijk dat we er gelijk midden in zitten. Want we kiezen vandaag op de eerste motorroute voor de kleinere weg dwars door het Northumberland National Park.

Zo passeren we via de Cheviot Hills de Schots-Engelse grens. Dit wordt duidelijk aangegeven en is een leuke plek om even een stop in te lassen. Je treft bij de tea and sandwich caravan op de parkeerplaats altijd een internationaal gezelschap motorrijders.

We ronden Edinburgh en komen aan in de overnachtingsplaats Perth. Een leuke kleine stad met de mogelijkheid om bijvoorbeeld langs the River Tay te wandelen en ergens iets te eten.
Motorroute ca. 285 km.


Cheviot Hills de Schots-Engelse grens motorvakantie foto motour motorreizen

Dag 3 Perth via Grantown on Spey nach Inverness

Via hoge passen naar Loch Ness. We starten met een Motorroute door The Grampian Mountains en door het Cairngorms National Park. U zult tijdens deze motor toerdag genieten van de indrukwekkende vergezichten en passen. Dit gebied is 's winters populair bij de wintersporters.

Het Cairngorms National Park wordt gerekend tot de mooiste van Schotland. En volgens de Schotten door de meeste toeristen onterecht overgeslagen in hun haast om aan de populaire Westkust te komen. Dat zal u op deze motorvakantie, dankzij de tip van één van onze Schotse gastheren, niet gebeuren.

Onderweg komen we langs Balmoral Castle. Het bekende buitenverblijf van de Engelse Koninklijke familie. We overnachten bij het beroemde Loch Ness in Inverness.
Motorroute ca. 224 km.


Cairngorms National Park motorvakantie Schotland eastern highlands

Dag 4 Inverness - Thurso

Na het verlaten van het gezellige Inverness houden we de kustweg aan richting het Noorden. We rijden via de brug over de zeearm Beauly Firth. Dat ook wel de poort naar the Highlands wordt genoemd. Na nog enkele zeearmen te hebben gekruist, komen we op de kustweg. We rijden over een smalle strook cultuurlandschap met rechts van ons de Noordzee en links the Highlands. Een afwisselende route met soms kliffen, soms stranden, haventjes en kasteelruïnes.

We staan aan het einde van de middag in het veerhaventje van John O'Groats dat als de meest noordelijke punt van Groot Brittannië wordt beschouwd. En is genoemd naar de Nederlander Jan de Groot die hier in 1509 woonde en een veerdienst onderhield op de Shetland Eilanden.

We overnachten in Thurso of omgeving. Deze plaats werd gesticht door de Vikingen als handelshaven. Vanuit het haventje zijn de Orkney-eilanden te zien. Thurso heeft het meest Noordelijke treinstation van Groot Brittannië.
Motorroute ca: 230 km.


John o'Groats het meest noordelijke punt van de motorreis

Dag 5 Thurso - Ullapool

Een pittige rit grotendeels langs de Noord en West kust van the Highlands. Er is hier eigenlijk maar één weg van enige betekenis. En deze is niet altijd even breed. De natuur is overweldigend. En vooral de vele zeearmen en riviermondingen die we op onze weg vinden, zorgen voor schitterende vergezichten.


motortour highlands Schotland single track road

Na Durness maken we een oversteek door the Highlands naar de West kust. Een fjorden kust met diepe zeearmen die ze hier ook Loch of Kyle noemen. Op sommige plaatsen plotseling tropisch aandoende witte stranden, een groene zee of zalmroze rotsen. Maar ook jagende wolkenluchten zorgen hier voor een voortdurende verandering van het landschap en ware kleur sensaties.


motortour highlands Schotland aan de noordkust

We reizen door tot Ullapool. De Scandinavisch aandoende vissershaven die ontwikkeld werd voor het aan land brengen van de uitgebreide haringvangst op het Noordelijk gedeelte van de Noordzee. Overnachting Ullapool of omgeving.
Motorroute ca. 270 km.


motortour tijdens motorvakantie Schotland aan de noordkust

Dag 6: Ullapool - Kyle via Applecross

De motortoer van vandaag is te vergelijken met die van gisteren, al neemt de bewoning gedurende de reis langzamerhand wat toe. Eindeloze toerweggetjes door een zeer afwisselend en ruig landschap vol kleur en de silhouetten van stevige bergtoppen aan de horizon.

Met vroeg in het seizoen de sporen van sneeuw op de toppen. Heel veel mooie vergezichten, dus vergeet niet zo af en toe even af te stappen om te genieten en een foto te maken. Fotograferen in de panoramastand geeft prachtige resultaten. En ga tanken bij elke gelegenheid die zich voor doet. De afstanden zijn namelijk groot in the Highlands. Maar gelukkig kan de Garmin of TomTom tegenwoordig helpen om het volgende tankstation te vinden en enigszins een planning te maken. Doorgaans aan het begin(eind) van elk plaatsje van betekenis is wel een pompstation te vinden.


eenzame noordelijke highlands

Natuurlijk moeten we hier het aan zee gelegen gehucht Applecross bezoeken. Er is ter plekke een bijzonder sfeervolle pub. Die internationale bekendheid geniet onder (motor)reizigers.

Als we Applecross weer willen verlaten hebben we de keuze uit twee wegen. De meest enerverende leidt over de Cattle Pas ( Bealach na Bà ). Deze route is soms steil, smal en met uitzonderlijke haarspeld bochten. Wie zich wat minder zeker voelt bij slechte weersomstandigheden zoals mist, kan kiezen voor een alternatief. En dezelfde A896 terug rijden via de noordkust (alternatieve route A896) van het schiereiland. Vervolgens pak je bij het gehucht Tornapress de vervolgroute weer op. Waarschuwingsborden markeren de Cattle Pass route.

We overnachten aan het prachtig, aan een smalle zeearm gelegen Kyle of Lochals of omgeving. Kyle ligt aan de toegangsbrug naar het zeer bekende eiland Skye. Overnachting op hetzelfde adres in Kyle of regio.
Motorroute ca. 250 km.


the Cuillins Hills motorvakantie Kyle Schotland

Dag 7 Skye dagtour

We hebben tijdens deze Schotland motorvakantie een speciale dag ingeruimd voor het bekende eiland Skye. Dit prachtige eiland is met een uitzonderlijke en gevarieerde natuur, één van de bekendste toeristische trekkers van Schotland. Met naast prachtige landschappen met leuke toerweggetjes, volop toeristische voorzieningen. Je ziet zo hier en daar kleine winkeltjes, galeries, musea en restaurantjes zonder dat het afbreuk doet aan de eigen sfeer van het eiland.

We rijden eerste langs de Inner Sound en hebben een mooi uitzicht op het eiland Scalpay en the Island of Raasay. Een uitzicht dat ieder moment veranderd door de steeds weer veranderende lichtomstandigheden aan deze kust.

We toeren zo naar de hoofdplaats Portree van het eiland. De route leidt naar het parkeerterrein en wellicht heeft u tijd en zin om het plaatsje en de haven even te bekijken en eventueel te lunchen.

Na Portree kiezen we de meest Westelijke route naar Trumpan. Met een mooi uitzicht op Dunvegan Head. Trumpan kent een ruïne van een kerk, die in 1578 het middelpunt was van een tragedie. Toen de clan Macdonald hier met een aantal boten aan land kwam en alle kerkgangers vermoordde door de kerk in brand te steken. De leden van deze invasie overleefden geen van allen en werden op hun beurt door de bewoners van Trumpan (de Mac Leod clan) vermoord.

We rijden door in Zuidoostelijke richting en hebben te Sea of the Hebrides nu aan onze rechterhand. Daarna volgt het bergmassief van the Cuillins Hills.

Tenslotte krijgen we bij Kyleakin de brug naar Kyle (of Lochals) in het vizier. In deze smalle zeedoorgang tussen eiland en vasteland, worden regelmatig dolfijnen en zeeotters gezien.
Motorroute: ca. 190 km.


schotland motorvakantie motour op BMW motorfiets

Dag 8 Kyle - Inveraray via Fort William

Langs de prachtige Highland Coast naar het zuiden. Nog maar net op weg toeren we ter hoogte van het plaatsje Dornie langs het prachtig gelegen Eilean Donal Castle. Vergeet niet om een foto te maken, want zo hoort een kasteel eruit te zien op een Schotse motorvakantie.


motorvakantie Dornie Schotland  Eilean Donal Castle

We rijden vervolgens iets van de kust vandaan in Oostelijke richting langs de oever van Loch Cluanie. Waarna we de afslag richting Fort William nemen. Vanuit Fort William heeft men bij helder weer een mooi uitzicht op de Ben Nevis. Met z'n 1344 meter de hoogste berg van Groot Brittannië. Fort William heeft een gezellig centrum. Leuk om even af te stappen.

Vervolgens nemen we vanuit Fort William een stukje de A830 naar Mallaig. Aan deze weg bevindt zich het onlangs door de Harry Potter films wereldberoemd geworden Glenfinnan viaduct. Misschien heb je het geluk dat de stoomtrein op dit traject net passeert. Want dan is het plaatje compleet.


motorvakantie motour Schotland Harry Potter bridge

We vervolgen onze motorroute en al zo'n 15 kilometer nadat we opnieuw Fort William passeren, komen we door één van de meest mooie en indrukwekkende valleien van Schotland. "The Glen Coe valley", nabij het plaatsje Glencoe. Deze vulkaanvallei werd in de ijstijd uitgesleten door een gletsjer en wordt geflankeerd door de bekende bergtoppen van "the Tree Sisters" Hier vond eveneens een dramatische gebeurtenis plaats. In 1692 werd hier een groot deel van de Macdonalds clan op lafhartige wijze uitgemoord door the Campbell clan. (zie info centrum ter plaatse)


Glen Coe vallei Schotland  Motour motorvakanties

Weer een paar km verder sturen we door de bijzondere natuur rond het Rannoch Moor. 130 km² groot. Het Moor bestaat voor het grootste gedeelte uit drassig heidegebied. Het is een van de meest wilde en ongerepte natuurgebieden in Schotland met verraderlijke modderpoelen en werd eveneens door een gigantische gletsjer gevormd. Het gebrek aan beschutting en blootstelling aan de wind zijn elementen waar je rekening mee moet houden. Het uitzicht van het landschap is eindeloos en verandert elk moment met het licht en het weer.

We eindigen deze dag in Inveraray. Een bijzonder mooi wit geschilderd plaatsje rond een kasteel met een uitgesproken eigen karakter. Zeker de moeite om 's avonds even rond te slenteren voor bijvoorbeeld een kopje koffie aan de haven in de oude tweemaster. Toevalligerwijs is Inveraray de basis van de eerder genoemde Campbell clan en wordt nog steeds bestuurd door een heuse Duke (of Argyll), die zijn kasteel aan de rand van het stadje heeft.
Route ca. 240 km.


Inveraray Schotland overnachting tijdens motorvakantie Schotland

Dag 9 Inveraray - Galashiels/Peebles

Door het mooie Trossachs National Park naar de Schotse grens. Vanuit het witte stadje Inveraray vervolgen we onze motorroute via Loch Lomond door het Trossachs gebied naar de omgeving van Galashiel aan de Schotse grens.

Het Trossachs gebied was van oorsprong het vakantie gebied van de betere klasse van Glasgow en is nog steeds bekend als wandel- en vakantie gebied bij veel Engelsen en Schotten. Het is niet zo ongenaakbaar en onbewoond als de Schotse hooglanden. Maar heeft met zijn heuvels, dorpjes, meren en bossen een geheel eigen charme.

We zigzaggen tussen de steden Glasgow en Edinburgh door en bereiken een mooi rustig gebied rond het Pentland Hills nationaal park en het stroomgebied van de River Tweed. Bekend van de hier gemaakte tweed stoffen.

U overnacht in deze regio in of nabij Galahiels of Peebles.
Motorroute ca. 290 km.


Cheviot Hills de Schots-Engelse grens motorvakantie Motour motorreizen

Dag 10 Galashiels/Peebles - Newcastle

Door een mooi landschap naar de Ferry. Alweer de laatste etappe van deze motorvakantie door Schotland. Of liever gezegd Engeland Northhumberland. Want u bereikt al spoedig de grens. Maar ook deze dag is een ware motor toerdag met wederom een afwisselende motorroute.

Halverwege de middag kunt u zich melden in de haven van Newcastle om u in te schepen voor een flinke zeereis richting IJmuiden. De motorvakantie zit er bijna op en er is alle tijd om lekker te relaxen aan boord van het schip. Genieten van een lekker diner en koffie of een glaasje of pint in de bar van dit luxueuze schip. Om daarna de eigen hut op te zoeken voor een prima nachtrust.
Motorroute ca. 255 km.

Dag 11 IJmuiden - Home

De thuisreis. In de ochtend komt u aan in IJmuiden en kunt u koers zetten naar uw woonadres. Ongetwijfeld terugkijkend op een prachtige motorvakantie die u nooit zult vergeten.


ferry overtocht Newcastle-IJmuiden Schotse motorreis van Motour

Uitbreiding van uw motorvakantie Schotland


 Rustdag motorvakantie onze BMW motorfietsen

Rustdag(en)

Het kan zijn dat u of uw reisgenoten behoefte hebben aan één of meerdere rustdagen tijdens de motorvakantie. Iedereen heeft zijn eigen tempo en uithoudingsvermogen nietwaar?

Daarom bieden we bij iedere reis de mogelijkheid om van te voren één of meerdere " rustdag(en)" in te bouwen op een bestaand overnachtingsadres. Of u deze ook daadwerkelijk gebruikt om uit te rusten of anderszins een leuke dag doorbrengt, is natuurlijk ieders eigen voorkeur. Er zijn in de verschillende regio’s vaak mogelijkheden om te wandelen of een kasteel, pub, dorpje of stad te bezoeken. Uw gastheer en gastvrouw hebben altijd de nodige tips om er een leuke vakantiedag van te maken.

Rustdagen moeten bij het boeken van de reis worden doorgegeven en kunnen tijdens de reis niet meer worden gewijzigd of verplaatst.

Iedere rustdag omvat één extra overnachting met ontbijt.

Uitbreiding van uw motorvakantie Schotland


 Extra motortourdag Argyll  Schotland tijdens motorreis

Motor dagtour Argyll

Een uitbreiding van uw motorvakantie naar Schotland, met een dagtour over het rustige en mooie schiereiland Argyll

We starten onze motortour langs de oevers van de enorme zeearm Loch Fyne. In het verleden bekend als leverancier van veel vis en schelpdieren

De rustige omgeving is al vanaf de pre-historie bewoond. We vinden onderweg tekenen uit deze tijd in de vorm van zogenaamde "standing stones".

Ook is het schiereiland enkele middeleeuwse kastelen rijk. Het heeft dan ook een roemruchte clan-geschiedenis

Deze uitbreiding omvat één overnachting met ontbijt in Inveraray

Uitbreiding van uw motorvakantie Schotland


 Extra dagje Edinburg tijdens uw motorvakantie naar Schotland

Extra dag in Edinburgh

"The Royal Mile" is de bekendste (hoofd)straat van Edinburgh. Eigenlijk is het een samenstelling van verschillende straten die samen de bekendste route vormen voor toeristen in Edinburgh.

"The Royal Mile" loopt van het hooggelegen kasteel naar het lager gelegen koninklijk paleis Holurood Palace. Het kasteel is te bezichtigen en de plaats waar de wereldberoemde taptoe van Edinburgh plaats vindt.

Kortom een prachtig decor voor een toeristisch dagje stappen.

Langs deze route vind je veel leuke winkeltjes met authentieke schotse produkten. Zoals kilten en doelzakken.

Ook is er heel veel keuze uit pubs en restaurants.

Deze uitbreiding omvat één extra overnachting met ontbijt in Peebles. Van hieruit kunt u gemakkkelijk per bus naar het centrum van Edinburgh. Dus geen parkeerproblemen voor de motorfiets

Uitbreiding van uw motorvakantie Schotland


 Extra dagje whiskytoer vanuit Inverness motor- en autovakanties Schotland

Extra dag in Inverness met whiskytour

"Vanuit Inverness kan men heel goed een whiskytoer plannen. Veel van de bekende Speysite Whisky's liggen rondom Inverness en kan op één dag verschillende distilleerderrijen bezoeken.

U kiest zelf welke whisky distilleerderij u wilt bezoeken. Eenieder heeft zo zijn eigen voorkeur of lang gekoesterde wens om zijn om de productie van zijn/haar favoriete whisky merk te aanschouwen.

U ontvangt indien u de extra dag bij de boeking reserveerd ; een lijst van de whisky stills (distilleerderijen), met de adressen, telefoonnummers en de website.

We hebben hiervoor gekozen omdat de verschillende distilleerderijen een verschillend beleid ten aanzien van bezoekers en excursies hanteren. Die bovendien nogal eens veranderen.

Zo kunt u uw eigen excursie of bezoek aan een proeverij plannen.

Zie voor meer informatie ook onze pagina over Schotse Whisky

TIP: Informeer vooraf of minderjarige bezoekers welkom zijn.