Motortoerdag met Schotse Highland whisky

Whisky eiken rijpingsvaten in distilleerderij Schotland

Boek een extra dagje Schotse Whisky tijdens uw motorvakantie

De geschiedenis van de Schotse whisky

Whisky, waarvan de naam is ontstaan uit Schots-keltisch/Gaelische Usquebaugh (uskweb), wat "levenswater" betekent, werd oorspronkelijk geprezen om zijn geneeskrachtige kwaliteiten en wordt naar schatting al zo'n 500 jaar gedronken. Het werd een onderdeel van het Schotse leven, stimulerend tijdens de lange koude winters.

Er zijn twee theorieën over de oorsprong. De èèn gaat ervan uit dat de kelten als oorspronkelijke bevolking, zelf de bereiding hebben ontdekt bij het verwerken van graan.

De andere theorie gaat ervan uit dat monniken de kennis hebben meegenomen naar het hoge noorden . En dat kloosters ,bij de verwerking van graan, een deel gebruikten voor de productie van whisky. In ieder geval was aan het einde van de middeleeuwen whisky volop in Schotland verkrijgbaar en hadden de kloosters het distillatieproces toen al geperfectioneerd.

Hoe werkt een whisky distilleerderij

In vogelvlucht verloopt het productieproces van whisky als volgt:
De grondstof van whisky is gerst. De gerst wordt te weken gelegd waardoor het gaat kiemen. De gekiemde gerst wordt mout of in het Engels malt genoemd. Vandaar de term Malt whisky.
Het kiemproces verloopt in twee fasen. De tweede fase van het kiemen vindt op de maltfloor plaats hier, wordt het zetmeel omgezet in suikers. (De suikers zijn net als bij de productie van wijn en bier) nodig om later in het proces omgezet te worden in Alcohol.


whisky proeverij in Schotland

Om het kiemproces te stoppen wordt de malt gedroogd. Afhankelijk van de streek waar de distilleerderij is gevestigd worden er van oorsprong verschillende brandstoffen gebruikt. Zoals hout en kolen en vooral aan de westkust van Schotland Turf. Deze laatste geeft ook de specifieke rokerige smaak aan de westkust en Isle Whisky’s.

De gedroogde malt wordt vermalen en samen met water in grote kuipen gedaan. Hierdoor ontstaat een zoete dikke half vloeibare pap. De wort of beslag. Door een filter zakt het vloeibare gedeelte door de bodem en wordt opgevangen in vaten.

In de vaten wordt gist toegevoegd waardoor de suikers worden omgezet in alcohol. Er ontstaat een brouwsel met een ligt alcoholisch karakter. Vergelijkbaar met bier.

Wat verder wordt gedistilleerd in een aantal fasen. Waarna met water de whisky op het juiste alcohol percentage wordt gebracht en verdere rijping op eikenhouten vaten volgt.

Hoe langer dit laatste proces duurt des te beter/zachter en duurder de whisky.


De avond valt in Schotland

Whisky in de illegaliteit

Halverwege de 16e eeuw ontmantelde de Engelse koning de kloosters en storten de (ex) monniken zich op het particulier produceren van whisky. Hierdoor werd whisky in Schotland alleen maar populairder.

Aan het begin van de 18e eeuw werd de populaire whisky, onder Engels bewind, belast met een zeer hoog belasting percentage. Omdat de overheid van deze populariteit mee wilde delen. De officiële productie daalde sterk, maar dit werd veelal gecompenseerd door illegale productie.

Meer dan 150 jaar lang was de whisky productie een illegale, spannende en sommigen zouden zeggen criminele tak van sport.

De whisky werd veelal 's nachts en in de afgelegen moorgebieden (hoogveengebieden) illegaal gedistilleerd
En via geheime smokkelwegen naar de bewoonde wereld gebracht. Soms gewelddadige confrontaties tussen smokkelaars en Engels/Schotse ambtenaren waren dan ook niet te vermijden

Vandaar dat we ook nog vandaag de bekende distilleerderijen niet rond de grote steden maar ver weg in de Highlands zijn te vinden.

Whisky-tour via Motour motorreizen

We bieden bij iedere Schotland auto- of motorreis de mogelijkheid om een eendaagse whisky-tour te maken. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld onze 9 daagse Schotlandreis waar bij de uitbreidingen van deze motorvakantie deze mogelijkheid wordt omschreven.